Kulturelle rusleturer
Klima- og miljøgruppa
Litteraturgruppa

aug
20
tir
Kulturhistorisk rusletur – Bø gamle kyrkje og Nordbø
aug 20@10:30-15:00
Ansvar: Halvor Gåra Forteljar: Finn Rønning Generelt: Turane startar kl. 10.30 frå Bø frivilligsentral for samordna kjøring dersom anna ikkje blir opplyst. Som oftast avsluttar vi før kl. 15.00.  Vi brukar å ha ei kaffepause, og det er fint dersom de tek med niste.
aug
26
man
Skattkisten på Fen i en ny geopolitisk virkelighet – foredrag ved Tor Espen Simonsen @ Gullbring kulturhus
aug 26@11:00-12:00
Skattkisten på Fen i en ny geopolitisk virkelighet - foredrag ved Tor Espen Simonsen @ Gullbring kulturhus

Europa er i dag avhengig av å importere rundt 98 prosent av de viktigste sjeldne jordartene fra Kina. I foredraget «Skattkisten på Fen i en ny geopolitisk virkelighet» tar Simonsen oss gjennom den historiske utviklingen på Fensfeltet fra jerngruvene i 1657 til den nye interessen for vår tids grønne teknologimineraler.

Tor Espen Simonsen (f. 1980) fra Ulefoss er utdannet historiker med mastergrad fra Universitetet i Oslo. Simonsen var redaktør i lokalavisa Kanalen i mer enn 10 år og gikk ved årsskifte inn i en ny rolle som kommunikasjonsrådgiver for selskapet Rare Earths Norway AS (REN). Dette selskapet har utvinningsrettigheter til ca. 90 prosent av Fensfeltets forekomst av sjeldne jordarter. Disse metallene regnes blant de aller mest kritiske og strategisk viktige råvarene i verden. Sjeldne jordarter er essensielle for teknologien bak det grønne og det digitale skiftet, og for vesentlige deler av NATOs forsvarsmateriell.

sep
10
tir
Kulturhistorisk rusletur – Kirkeruinene på Høiden m.m., Ulefoss
sep 10@10:30-15:00

Ansvar: Borghild Hardang Hanto
Kjentmann og forteljar: Geir Håtveit

Generelt: Turane startar kl. 10.30 frå Bø frivilligsentral for samordna kjøring dersom anna ikkje blir opplyst. Som oftast avsluttar vi før kl. 15.00.  Vi brukar å ha ei kaffepause, og det er fint dersom de tek med niste.

sep
30
man
Streif langs Sogevegen – foredrag ved Ånond Versto @ Gullbring kulturhus
sep 30@11:00-12:00
Streif langs Sogevegen - foredrag ved Ånond Versto @ Gullbring kulturhus
Versto tek føre seg boka si Streif langs Sogevegen, med særskilt fokus på kunsthistoria knytt til kunstnarkolonien på Nutheim i Flatdal i åra 19171957.
Ånond Versto (f. 1984) kjem frå Vinje, men bur og arbeider nå i Flatdal. Her kan du sjå den imponerande CVen til denne kunstnaren, som altså også er forfattar.
okt
15
tir
Tur – Sogevegen, Flatdal og Hjartdal
okt 15@00:00-00:00

Ansvar: Halvor Langåsdalen
Kjentmann og forteljar: Halvor Langåsdalen

Arrangement ved gruppa for kulturhistoriske rusleturar og hovudstyret i SLMT. Dette er tur med buss og deltakarbetaling, meir informasjon kjem.
Les meir om turmål her:

Kulturlandskapssenteret

Nutheim

okt
28
man
Katti Anker Møller: Å bestemme over livet – foredrag ved Hege Duckert @ Gullbring kulturhus
okt 28@11:00-12:00
Katti Anker Møller: Å bestemme over livet - foredrag ved Hege Duckert @ Gullbring kulturhus

Katti Anker Møller (1868-1945) var en uvanlig kvinnesakspioner. Hun var godseierfrue og sosialist, kjølig lady og brennende aktivist, husmor og revolusjonær. Katti Anker Møller kjempet for kvinners rett til prevensjon og abort i en tid der slikt var forbudt i Norge. Samtidig arbeidet hun for at alle vordende mødre skulle få fødselshjelp og at også barn født utenfor ekteskap skulle få rett til fars navn og arv. For de radikale tankene sine ble hun latterliggjort og utstøtt. Først flere tiår etter hennes død fulgte det norske samfunnet i sporene hun gikk opp.

Hege Duckert er journalist og forfatter, og arbeider nå som stabssjef i NRK. Hun har tidligere vært kulturredaktør i NRK og redaktør i Dagbladet. Hennes første bok var Men jeg har jo ingenting å ha på meg, om motens historie. Siden har hun blant annet gitt ut Mitt grådige hjerte, om fire kvinner hun beundrer: Simone de Beauvoir, Frida Kahlo, Karen Blixen og Billie Holliday, reiseguiden Paris. 100 unike opplevelser og Summen av små ting. Fra symaskin til selfiestang: 25 ting som forandret Norge. I 2021 ga hun ut boka Norsk kvinnehistorie på 200 sider og i 2023 Katti Anker Møller.

 

 

 

 

nov
25
man
Hundre år med jernbane – foredrag ved Gunleik Hynne @ Gullbring kulturhus
nov 25@11:00-12:00
Hundre år med jernbane - foredrag ved Gunleik Hynne @ Gullbring kulturhus

Innhald i foredraget:
Om bygginga av jernbanen fram til Bø – utviklinga i trafikken – litt om dagleglivet ved stasjonen – betydninga jernbanen fekk for Midt- og Vest-Telemark.

des
16
man
Juleavslutning
des 16@12:00

Meir informasjon kjem