sep
25
man
Historiske linjer og dagsaktuelle utfordringer i den norske kraftforsyningen / ved Dag Ove Skjold @ Gullbring kulturhus
sep 25@11:00-12:00
Et foredrag om kraftsektorens historie, med vekt på oppbygging, eierskap og funksjon. Noe om dagens kraftmarked, med utgangspunkt i historien. Skjold er historiker med hovedfag fra Universitetet i Oslo og doktorgrad fra NTNU. Hovedinteressefelt: Moderne næringslivshistorie/økonomisk historie samt politisk historie. Forholdet mellom økonomi og politikk. Hvordan politiske og institusjonelle forhold virker inn på såvel privat som offentlig nærings- og produksjonsliv, for eksempel i den norske kraftbransjen. Han har jobbet som forsker, og har en rekke publikasjoner bak seg. Nå er han førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, og underviser ved Institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap.
okt
10
tir
Kulturhistorisk rusletur i Bø
okt 10@10:30-15:00

Breisås: Håsarudhåtten, Bordvegen (tidl.avlyst). Her er det gravfelt, kolmile, holvegar m.m. Ansvar: Halvor Gåra
Kjentmann og forteljar: Inge Bø

Turen startar kl.10.30 frå Bø frivilligsentral for samordna kjøring dersom ikkje anna blir opplyst. Som oftast avsluttar vi før kl. 15.00.

okt
30
man
Kjærlighetsbrev / ved Tone Selboe @ Gullbring kulturhus
okt 30@11:00-12:00

Tone Selboe er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Selboe har skrevet en rekke bøker, blant annet om Karen Blixen og Camilla Collett.  For boka «Camilla Collett. Engasjerte essays» ble
Tone Selboe nominert til Kritikerprisen i klassen beste sakprosabok for voksne. Hun ble i 2016 kåret til en av landets mest inspirerende forelesere av Morgenbladet
Amalie Skram, Camilla Collett, Karen Blixen og Olav H. Hauge, ikke bare skrev de stor litteratur, de skrev også brev om kjærlighet, og de fikk brev tilbake.  Denne brevvekslingen er utgangspunkt for professor Tone Selboes bok Kjærlighetsbrev (2023)

nov
14
tir
Kulturhistorisk rusletur – Gamlegata på Gvarv
nov 14@10:30-15:00

Gamlegata på Gvarv. Ansvar: Margit Sudbø
Kjentmann og forteljar: Aslak Gunnheim

Turen startar kl.10.30 frå Bø frivilligsentral for samordna kjøring dersom ikkje anna blir opplyst. Som oftast avsluttar vi før kl. 15.00.

nov
27
man
Jordhelse og biokull / ved Mona Sæbø Støren @ Gullbring kulturhus
nov 27@11:00-12:00

Støren er fyrsteamanuensis ved fakultet for teknologi, naturvitskap og maritime fag, Institutt for natur, helse og miljø ved USN.

Korleis kan vi bevare dyrkingsjorda vår? Mikrobar spiller en avgjerande rolle for jordhelsa og er en viktig faktor for å oppretthalde jordas funksjonalitet. Mikrobar inkluderer blant anna bakteriar og sopp som finnes i jorda. Disse er essensielle for å oppretthalde jordas biologiske mangfald. Kven er disse mikrobane og kva gjer dei?  Genetiske metodar kan gi oss mange svar, men kor nyttige er de i landbruket?
Vi får også ein introduksjon til biokull som eit middel for å få betre jordhelse.