





Ansvar: Borghild Hardang Hanto
Kjentmann og forteljar: Sigmunn Ytterbø
OBS! Merk tida! Turen startar kl. 10.15 frå Bø frivilligsentral for samordna køyring, og vi prøvar å avslutte før kl. 15.00.
For dei som møter direkte: Frammøte på staden kl. 11.
Slik finn du fram: Køyr gjennom Helgja – straks etter å ha passert kommunegrensa til Skien – ta inn vegen til høgre mot Tveitan. Køyr ca.1km – ta så inn til høgre på Gudmundsbekkvegen (open bom) og køyr ca 500m til parkering. Frå parkeringa skal vi gå på god skogsbilveg og sti, ca 1,5km, fram til Tollefsbu der Malmstrøm budde.
Vilhelm Malmstrøm (1889 – 1983) var Helgjas svar på Isak Sellanrå. Han levde som einebuar i skogen i Helgja delvis i onkelen si tømmerkoie – delvis i ei steinhytte han hadde bygd sjøl. Visstnok skal han ha rømt frå Gaustad ein gong rundt 1935 og dro då til Helgja der han hadde familie. Han livnærte seg på sjøldyrka poteter, epler, bær – og sild som han kjøpte på Helgen Handelslag. Fortsatt står veggane på steinhyta hans og ein kan sjå restar av nokre av epletrea hans.
Malmstrøm var ihuga kommunist – samstundes som han var kristen!
På turen vil Sigmunn Ytterbøe fortelje meir om denne einebuaren.
Hugs mat/drikke, sitteunderlag og godt fottøy 🙂

Kongsberg feiret i 2024 byens 400 års jubileum. Dagens høyteknologiske industri i den gamle bergstaden har sine røtter i kunnskapsmiljøet skapt av bergverksdriften. Tyske bergmenn tok opp sølvgruvene med kunnskaper om bergverk og vannkraft. Tilknyttet Sølvverket var myntverket fra 1686, som fortsatt er i drift. Bergseminaret fra 1757 regnes som en forløper til Norges tekniske høgskole. Våpenfabrikken ble grunnlagt i 1814 som en del av et jernverk. Bjørn Ivar Berg er historiker og pensjonert forsker fra Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg. Han tar oss gjennom deler av denne historien i sitt foredrag.
Ansvar: Halvor Gåra
Kjentmann og forteljar: Augon Eika
Turen startar kl.10.30 frå Bø frivilligsentral for samordna kjøring dersom ikkje anna blir opplyst. Som oftast avsluttar vi før kl. 15.00.
For dei som møter direkte: Parkeringa ved Bø tråvbane kl. 11.00.
Rundtur med kjentmann og eldsjel Augon Eika. Han har vore ei drivkraft for å få til dette aktivitetsområdet som mange nyttar seg av året rundt. Her er tråvbane, lysløype, skiskyttaranlegg og skileikbakke. Augon vil også fortelje om skyttarbanen som låg her i mange år, men som nå er nedlagt.
Det kan også bli aktuelt med tur bortom Tjønnaplassen der lokalpoeten Gregar Tjønna, som skreiv Bøsongen, voks opp.
Det er fine bål- og rasteplassar i området som me kan bruke under matrasten.
Og som vanleg: Hugs mat/drikke, sitteunderlag og godt fottøy 🙂
Tur til Kongsberg med buss fra Bø stasjon kl 09.00 og retur med ankomst Bø ca kl 17.00.
Turen er en oppfølging av foredraget med Bjørn Ivar Berg 28. april.
Innhold: Besøk på Norsk Bergverksmuseum og byvandring i området ved Kongsberg kirke. Det blir guidet tur (gruppa blir det i to) både i miljøet rundt kirken og i bergverksmuseet, og det blir lunsjpause på Peppes Pizza.
Pris for medlemmer er kr 520,- for reise, omvisning og mat. NB! Utfyllende informasjon om påmelding, frister og betaling kommer.

Om Liv Gade:
Gade er fra Sandefjord og har jobbet som bokinspirator i 20 år. Hun holder ca. 80 foredrag i året og besøker foreninger, lag, fengsler, skoler, lesesirkler og bibliotek. I tillegg blir hun ofte brukt som underholdning, både privat og i næringslivet.
Hun fikk forlagsprisen på Lillehammer i 2007 – og har vært nominert til Sandefjord kommunes kulturpris.
Liv Gade jobber med NRK radio, og hun har vært på frokost TV og God morgen, Norge flere ganger – og i bokprogrammet til Hans Olav Brenner. Hun har hatt spalten «Leselysten» i ukebladet «Familien» , hun jobbet en periode i fagtidsskriftet «Bok og bibliotek» med bokomtaler – og hun er gjesteskribent i ukebladet «Hjemmet».
«Jeg når ut til mange – og det er jeg takknemlig for. Jeg bare elsker jobben min, og legger ikke akkurat skjul på det» – sier hun jublende!
Ansvar: Anne Ruth
Kjente og forteljarar: Anne Underberg og Jon Jarle Haugen
Turen startar kl.10.30 frå Bø frivilligsentral for samordna kjøring dersom ikkje anna blir opplyst. Som oftast avsluttar vi før kl. 15.00.
For dei som møter direkte, er møtestad: Gunheim skule, Gunheimvegen på Gvarv kl 1100
Tema: Litt av historia til Kvernbekken fra Flåthaugen til Gunheim. Bekken kjem fra Holtan Damtjønn og delar seg i Kvernbekken og Holtanbekken. Jon Jarle Haugen fortel om olderfaren sin bruk av Kvernbekken.
Matpause – hugs mat/drikke, sitteunderlag og godt fottøy 🙂
Vi går opp Åsaresvegen til Fossheim. Anne Underberg fortel om verkstaden her og historien bak «tørkerike», kven har «damrett» i Kvernbekken?
Vi går opp til Flåthaugen og tilbake til Gunheim skule.