«Reisen til Bretton Woods»

Ved forfatter og journalist Maria Berg Reinertsen

Ulefoss samfunnshus, mandag 28. september klokka 11.00 NB! MERK STEDET!

Bakgrunn:

Juni 1944. 2. verdenskrig raser fortsatt. Italia sør for Roma er på allierte hender. Sovjeterne har gjenerobret det meste av landområdene som Nazi-Tyskland har tatt etter 1938. I Stillehavet pågår intense kamper mellom Japan og allierte styrker. På kysten av Normandie i Frankrike er verdenshistoriens største krigsoperasjon igangsatt: 6. juni – D-dagen – den allierte landgangen på kontinentet.

Tyskland har mistet mange ubåter, men det er fortsatt mange igjen – nok til å utgjøre en alvorlig trussel mot allierte handelsskip og marinefartøy på vei mellom USA og Europa. Verdens raskeste passasjerskip, 311 meter lange RMS Queen Mary, krysser nok en gang Atlanteren, slik hun har gjort det mange ganger i løpet av krigsårene. Hun går i sikksakk for å unngå å bli torpedert. Farten er høy. 160 tusen dampturbinhestekrefter driver henne opp i nærmere 30 knop. Om bord på denne turen, på vei til USA, er mange av verdens fremste økonomer. Blant dem er norske Wilhelm Keilhau og den svært innflytelsesrike John Maynard Keynes fra Storbritannia. De er på vei til et luksushotell i det lille vintersportsstedet Bretton Woods i delstaten New Hampshire i USA. Her skal det som skal vise seg å bli en av verdenshistoriens viktigste konferanser avholdes.

De allierte ser at seieren nå er innen rekkevidde. Etterkrigstiden må nå planlegges, og det er på denne konferansen at de økonomiske linjene skal trekkes opp. Hvordan skal verden komme seg videre og opp igjen, etter all galskap, ødeleggelse og død? Passasjerene om bord i Queen Mary skal i avgjørende grad komme til å bidra i disse drøftingene.

Dette danner bakteppet for foredraget til Maria Berg Reinertsen i septembermøtet, basert på hennes prisbelønte bok Reisen til Bretton Woods. Begynnelsen på verden av i går.

I foredraget får vi høre den spennende historien om denne båtreisen i 1944. Om bord i Queen Mary ble «tidenes workshop» holdt. Eliteøkonomene diskuterte heftig, både i formelle og uformelle sammenhenger, skapte allianser, forberedte seg og formet sine utkast til konferansen. Intriger florerte, og politisk spill ble bedrevet på mange plan – et frempek til hvordan selve konferansen skulle arte seg.

730 delegater fra de 44 allierte nasjonene var med på Bretton Woods-vedtakene.  Mye sto på spill: Denne konferansen skulle utforme hele etterkrigstidens pengepolitikk og økonomiske orden – en orden som kommer til å bli fulgt til langt inn i 70-årene. På konferansen blir Verdensbanken og Det internasjonale pengefond (IMF) født. De skulle komme til å utgjøre verktøy av fundamental betydning for hele verden.

Ingen annen konferanse har hatt større betydning for verdens økonomiske utvikling etter krigen. Fortellingen om reisen til Bretton Woods er nesten som en kriminalroman – en skildring av mangfoldig dramatikk på høyt plan!

Kom og hør! Etter foredraget er det trivelig samvær, kaffe og rundstykker! Og Korona-reglene vil naturligvis bli fulgt hele veien!

Om foredragsholderen: Reinertsen er journalist i Morgenbladet, men har også et forfatterskap gående. Boken Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken (2013) fikk hun en fagbokpris for, og Veien til Bretton Woods. Begynnelsen på verden av i går (2017) har også blitt prisbelønnet, og har gitt Reinertsen karakteristikken «en fremstående formidler».