Vikingveien og Vikingtidsatsingen – 27. februar

Blir dere forresten med på «vikingferd»?

Prosjektkoordinator med ansvar for Vikingveien Vestfold og Telemark Ragnar Orten Lie vil ta oss med inn i prosjektet Vikingveien, et konsept i regi av Vestfold og Telemark fylkeskommune. Vikingveien strekker seg fra Borre i Horten kommune til Skinnarbu i Tinn kommune. Med Vikingveien tenker man seg å binde sammen kulturmiljøer fra vikingtiden, formidlingssteder, foreninger og lag for å formidle kunnskap og opplevelser på en enhetlig og levende måte. Historiske steder og aktiviteter på strekningen skal sende publikum ut på en historisk reise fra kongens hall på Borre til reinsdyrjegerens jaktmarker på Hardangervidda. Midt-Telemark Museum er en av 8 frivillige hovedaktører på Vikingveien.

Vikingveien i Vestfold gikk opprinnelig fra Borre i Horten til Mølen i Larvik. Etter sammenslåingen av Vestfold og Telemark ble Vikingveien ført videre, inn til Skien og opp langs Telemarkkanalen (vann), eller via Gvarv/Bø/Seljord (land), til brynesteinsbruddene i Eidsborg og videre til Skinnarbu ved Hardangervidda. De tre største lokalitetene i Telemark kan bli Skien, med Telemark museum, Brekkeparken; Vest-Telemark museum i Eidsborg og Hardangervidda Nasjonalparksenter.

Vestfold og Telemark kan nå få en vikingvei som går her fra kongenes graver og haller på Borre til reinsjegere på Hardangervidda, med brynestein-, tjære og jernproduksjon, jordbruk, jakt og skog, med gravfunn, handelsplasser og skipsfunn. Skal vi lykkes med Vikingveien må mange jobbe sammen for å bygge gode attraksjoner og enes om gode noen felles historier, sier Ragnar Orten Lie.

Sammen med Ragnar kommer prosjektleder for Vikingtidsatsingen i Vestfold og Telemark, Vicky Katarina Mikalsen. Hun vil fortelle om Midgard vikingsenter i Borre ved Horten, som Seniorlæring i Midt-Telemark arrangerer tur til 9. mai. Det blir en historisk reise! Vi kommer også til å se Vikingskipsverftet i Tønsberg. Her bygger man en kopi av Gokstadskipet – på «gamlemåten»!

NB! Påmelding. Det er kun plass til 50 personer på denne «vikingferden».

Nedenfor ser vi tunet og Gildehallen ved Midgard vikingsenter. Hovedbygningen med utstilling og kafé til høyre. Foto: Wikimedia Commons og Vestfoldmuseene.