Foredrag på medlemsmøter våren 2022

31. januar: Terje Tvedt: «Verdenshistorie, samfunnsutvikling og kontroll av vann. Noen dypdykk».
Tvedt er professor ved Universitetet i Bergen, og gjesteprofessor ved prestisje­universitetet Cambridge. Han ble for alvor kjent her i landet for TV-dokumentaren «Kampen om Nilen». Med sin store kunnskap er Tvedt svært anerkjent både i Norge og i utlandet, og det er et privilegium å kunne ønske ham velkommen til oss i Bø. Foredraget vil gi oss mer innsikt når det gjelder vannets betydning for de lange linjer i historien, for sivilisasjoners vekst og fall, og her og der vil vi bli tatt med dypere inn i temaet.

Arrangementet er gratis, men man kan bestille lunsj (100,-) når man anskaffer billetter på Billettservice, eller i kafeteriaen på Gullbring. Av hensyn til smittevern må man ha billett anskaffet på forhånd, slik at man får en tilvist plass i salen.
Arrangeres sammen med universitetet (USN). Sted: Storsalen, Gullbring.

28. februar: Thomas Reinertsen Berg: «Til verdens ende. Krydderets verdenshistorie».
Det har alltid vært en sammenheng mellom pandemi, krydder og medisin. Bergs bok lever opp til undertittelen «Krydderets verdenshistorie». For med hjelp av geologi og historiske framstillinger, kokebøker og reiseskildringer skildrer Berg hvordan nellik, kardemomme, kanel, muskat, pepper og ingefær har bredd seg fra India, Sri Lanka og Indonesia til resten av verden. Det er en beretning som begynner med de første nelliktrærne i førhistorisk tid og slutter med den enorme økningen av forbruket av krydder under koronapandemien.

Berg beskriver også hvordan det finstemte handelsnettverket fra Det indiske hav til Kinahavet ble ødelagt da Vasco da Gama rundet Kapp det gode håp i 1497. Det ble «begynnelsen på en periode, som nå har vart i rundt fem hundre år, der vesten har lagt noen brutale premisser for verdenshandelen».

28. mars: Årsmøte.

Etter årsmøtet: Oskar Puschmann: «Tilbakeblikk. Norske landskap i endring».
Oskar Puschmann er en norsk landskapsgeograf og fotograf. Han har siden 1994 arbeidet ved Norsk institutt for skog og landskap. Bl.a. har han foretatt en rekke refotograferinger basert på eldre landskaps­fotografier gjort av Axel Lindahl og Anders Beer Wilse. Dette foregår ved at han oppsøker stedene Lindahl og Wilse tok bildene, stiller seg opp nøyaktig på samme sted og fotograferer på ny. På denne måten kommer forandringene i landskapet tydelig frem.

25. april: Sexolog Beate Alstad: «Seksualiteten har ingen øvre aldersgrense! Myte eller fakta?»
Alstad jobber ved Sykehuset Telemark HF, og underviser både faggrupper og pasienter i klinikken, veileder andre behandlere, holder foredrag, og skriver artikler innen fagfeltet. Hun hadde i noen år egen Hverdagsliv-spalte annen hver lørdag i TA. Alstad er godkjent som sexolog både i Norge (NFKS) og Norden (NACS), og kan dermed også arbeide internasjonalt innen faget.

30. mai: Wiig / Salvesen: «Livet med Ibsen».
Vi får tilbakeblikk på karrierene til disse to erfarne og folkekjære skuespillerne, ispedd utdrag fra ulike stykker de har vært med i. Ekteparet gikk samtidig ut av Teaterhøgskolen i 1974, og fulgte hverandre til Teater Ibsen i 1984, der de siden har vært ansatt som skuespillere. I 2016 gikk de av med pensjon. De har hatt mange viktige roller og gledet teaterpublikummet i fylket gjennom sine mange år ved teatret. Hver for seg har Sylvia og Jan spilt rundt 60 roller eller mer på Teater Ibsen. Rollene og stykkene veksler mellom komedier og dramaer av både norske og utenlandske dramatikere. Ikke minst har Ibsen vært en viktig del av repertoaret.
Begge har tidligere jobbet ved blant annet Nationaltheatret, Teatret Vårt, Fjernsynsteatret, Trøndelag Teater og Rogaland Teater, og de har bred erfaring fra film og TV.

Det tas forbehold om endringer.