Olsbryggevegen – fra bronsealder til Kirk Douglas og dronning Sonja!

Dette er tittelen på vårens første rusletur, som går av stabelen tirsdag 4. mai. Oppmøte klokka 11.00 ved Helgen barnehage (skole).

Parkering langs Olsbryggevegen. Ta med niste!

Et gjennomgangstema for rusleturen er hvordan store begivenheter også gjenspeiler seg i den lokale historia. Blant annet blir det litt om mjølkerampenes betydning, en grendeskoles vekst og fall (og ny vekst) , lokalt vannverk, Hans Nielsen Hauge, krigshistorie, munn og klovsjuken, gravskikker fra vikingetida, skålgroper fra bronsealderen og runesteinen som ble stjålet og tatt med til København.

Turen går hovedsakelig langs veg, men siste del er på en sti ned mot Norsjø, til det som egentlig er Ols brygge. Her hadde oldefaren til dronning Sonja brennevinsutsalg (Olsbryggestua på kartet). Og her nede ble en vesentlig episode av eventyrfilmen med Kirk Douglas, “Heroes of Telemark”, spilt inn.

Innfødt lokal kjentmann og guide er Sigmunn Ytterbøe.

Velkommen til “drømmedag i Helgen”!

Bildet over er henholdsvis ei jente i det man tror er et autentisk bronsealderantrekk, og den hviterussisk-amerikanske skuespilleren Kirk Douglas, eller Issur Danielovitsj, som han opprinnelig het, i en scene fra filmen “Heroes of Telemark”. Douglas til høyre.

Kart over turområdet. Olsbryggevegen går fra Helgen skole, vest i kartet, rett øst til Olsbrygga.